På det här utrymmet kommer du finna nyheter av olika slag, när några sådana finns att berätta vill säga.

"Stridens skönhet och sorg" finns nu även i en pocketupplaga. Denna version innehåller ytterligare tre kapitel, smakprov på det material jag skrivit för den finska upplagan. I den kommer en av de personer som återfinns i den svenska upplagan att utgå (Sophie Botjarskij) för att istället ersättas av Paul von Gerich, en finland-svensk som också var karriärofficer i den tsarryska armén. (För övrigt en riktig vildbase, som bland annat sårades åtta gånger.)

Då boken har en rätt egenartad, närmast modulmässig struktur, har jag fått idén att i ett antal av de olika utländska utgåvorna ersätta en av de befintliga personerna med någon annan, helt ny människa, hämtad ur det rika material jag samlade ihop när jag arbetade på den här boken. Så de flesta utländska versioner kommer att vara i någon mån unika. I slutänden hoppas jag kunna förena detta specialskrivna material med det redan befintliga, och alltså skapa en stor specialutgåva, alltså en slags directors cut, om uttrycket är bekant.

Det kan bli en rätt stor specialutgåva, för det utländska intresset har visat sig vara stort. "Stridens skönhet och sorg" har hittills sålts till Finland, Danmark, Norge, Polen, Holland, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Och fler lär vara på gång. Min agent Emma Tibblin på Stilton har gjort ett utmärkt jobb. (Den engelska versionen kommer förresten att ha titeln "The Beauty and the Sorrow".)
 
 

Jag har nu tillträtt posten som den Svenska Akademiens ständige sekreterare. Detta kommer bland annat innebära att det kommer att vara ytterligt svårt att locka mig till andra saker, kopplade till mitt författarskap, som föreläsningar och framträdandet och slikt. Hela min författarexistens är numera satt på undantag, är jag rädd. Jag ämnar dock hålla liv vid hemsidan, och se till att uppdatera den med nytt material. 
 

Nyutgåvan av min debutbok från 1988, "Poltava - Berättelsen om en armés undergång", har - på grund av en på alla vis beklaglig brist på tid - skjutits upp till hösten. Mitt arbete i Akademien går i första hand, är jag rädd.
 

Min bok med egna krigsreportage, "Spegelscener", finns nu att köpa som så kallat behovstryck (skriver inte print on demand) på Vulkan.
 

På förekommen anledning: Akademien har i sin outgrundliga visdom beslutat att jag skall efterträda Horace Engdahl som dess Ständige sekreterare. Detta med början den 1 juni 2009. Har du frågor om detta kanske de besvaras i denna enkla egenintervju.
 

Min nya bok, "Stridens skönhet och sorg" är nu färdigskriven och finns ute i bokhandeln.

"Silvermasken" nu som pocket. Min sjunde bok, den korta biografin över drottning Kristina, finns nu att köpa som pocket. Den blev riktigt snygg i det formatet, tycker jag.
 
Bloggen har flyttat! Efter att under en lång tid försökt att hålla bloggen inom ramen för min hemsida, har jag nu till sist insett att striden är förlorad. Jag slutar härmed att koda den själv, utan gör den nu i Wordpress. Klicka här så får du se!

Skälen är praktiska. Att använda sig av någon av de många tjänsterna för bloggpublicering sparar helt enkelt en hel del tid för mig. (Nu behöver jag inte längre HTML-a fram varenda inlägg själv.) Dessutom underlättar det betydligt vad gäller de flesta sökmotorer inriktade på bloggar, samtidigt som både länk- och arkiveringsfunktionen blir bättre och mer stabil. Så för er besökare spelar det ingen roll. Tvärtom skall bloggen vara mer lättanvänd nu.

"Spegelscener" går nu att ladda ned. Den som vill läsa min senaste bok, "Spegelscener - minnesfragment från fyra krig", kan göra det genom att ladda ned den, alldeles gratis, som PDF-fil. Klicka här så får du veta mer!

Klicka för att se omslaget!Ny bok ute, men ändå inte. Nu har den gått av trycket, det som i alla fall rent tekniskt sett är min senaste bok. Den har titeln Spegelscener, och beskriver personliga erfarenheter från fyra krig: Kroatien 1991, Bosnien 1994, Afghanistan 1996 och Irak 2005. Med sina 95 sidor är detta min minsta bok - om man undantar inträdestalet över Erik Lönnroth.

Det är en s.k. Julbok, utgiven av Albert Bonniers Förlag. Det sistnämnda innebär också att den EJ kommer att säljas i bokhandeln, utan ges bort av förlaget till anställda, författare, affärskontakter, med flera. Så jag är rädd att den kommer att bli svår att få tag på. Den kommer emellertid att finnas på vissa bibliotek. Hoppas jag.

 

 

 

Nu är jag professor emeritus. För efter den förste november 2006 är jag ej längre anställd på Dramatiska Institutet i Stockholm. Det har varit en lyckosam tid för mig där, och jag har gjort lärdomar och bekantskaper som jag hoppas skall räcka livet ut. Men det var dags att gå vidare. Framför allt vill jag ha mer tid till att skriva.

En ny underavdelning har nu öppnats här på hemsidan, i Textarkivet. Där har jag samlat en del förord som jag skrivit till andras böcker genom åren. Allt som allt handlar det om ett tiotal. Avdelningen kommer också att utökas i takt med att jag lyckas snoka reda på en del äldre stycken.

En ny avdelning på hemsidan har nu öppnats. Den heter Jag kommer ihåg, och är ett privat litet minnesexperiment bara, inspirerat av den franske författaren George Perec, och hans underbara lilla bok "Jag minns". Precis som är fallet med hans bok, handlar detta om ett samlande av privata minnesfragment av ett slag som aldrig kommer att kvalificera till viktiga personliga minnen, och än mindre minnen av det slag som används för att bygga upp historien.

 
 
Copyright © Peter Englund 2005. Alla rättigheter förbehållna.